Ads Top

IJzel in Brabant, Zeeland en Zuid-Holland; stuifsneeuw in het noorden

In de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland komt ijzel voor. Weggebruikers worden gewaarschuwd voor verraderlijke gladheid. In het noorden van het land moeten weggebruikers alert zijn op stuifsneeuw en sneeuwduinen. Stuifsneeuw en sneeuwduinen ontstaan door een combinatie van wind en sneeuw.
Mede dankzij de massale inzet van Rijkswaterstaat liggen de wegen er redelijk bij, met uitzondering van het noorden van het land vanwege de sneeuw die daar nu nog valt. De verwachting is dat vrijwel alle spitsstroken opengaan. In het zuiden van het land is er sprake van ijzel.
Bij ijzel is er sprake van onzichtbare gladheid. Dit komt doordat ijzel niet zichtbaar is. Het lijkt erop dat de wegen gewoon nat zijn. Weggebruikers moeten daarom rekening houden met gevaarlijke rijomstandigheden. IJzel is lastig te bestrijden omdat het strooizout zich minder mengt met de ijslaag. Daarom past Rijkswaterstaat de hoeveelheid strooizout aan
Het verkeer dat nu op de weg zit, past zich goed aan en de ongevallen vallen mee. Rijkswaterstaat heeft gisteren en vannacht met 1200 man continue gestrooid en sneeuw geschoven. Er is ruim 12.000 ton zout gestrooid. Het is nu aan het verkeer om het zout in te rijden en zijn werk te laten doen en de sneeuw weg te rijden. Her en der zijn ook nog sneeuwschuivers op de weg.
Weggebruikers dienen nog wel rekening te houden met een drukkere maandagochtendspits dan normaal en Rijkswaterstaat waarschuwt wel voor gevaarlijke rijomstandigheden vanwege verraderlijke gladheid.
Op de N33 hebben weggebruikers minder zicht door stuifsneeuw. In het zuiden is het plaatselijk verraderlijk glad door ijzel. Daar waar nodig wordt een snelheidsverlaging ingesteld. Meeste ongevallen zijn in Noord Brabant, omgeving Breda. Rijkswaterstaat is op dit moment actief aan het strooien.
In het noorden van het land zijn er nog steeds sneeuwschuivers actief. Op sommige plekken lopen deze vast in de files die hier staan, daarom vraagt Rijkswaterstaat de weggebruiker ruimte te maken voor sneeuwschuivers en strooiwagens.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.