Ads Top

Test: parkeerapps voor je smartphone



Parkeren, als je met de auto op weg bent naar het theater of de winkels, dan kom je er niet onderuit. Eerst op zoek naar een plek en dan nog naar een automaat om te betalen. Tegenwoordig zijn er apps op de markt die beloven het parkeren een stuk makkelijker te maken.
Betaald parkeren is in de jaren zestig in Nederland ingevoerd. De parkeerdruk terugdringen was de reden voor de invoering van betaald parkeren. Er kwamen te veel mensen en er waren te weinig plekken. Pas sinds de jaren negentig wordt het op grote schaal gebruikt. Toen konden gemeenten namelijk voor het gebruik van parkeerplaatsen belasting heffen en de inkomsten daaruit vrij besteden.
Ondertussen is ook het betaald parkeren aan het digitaliseren. Een belangrijk aandeel is daarin weggelegd voor het mobiel betalen. Mobiel afrekenen voor een parkeerplek is al zo’n tien jaar mogelijk. Het is vooral in het leven geroepen om voor de zakelijke markt. Zo hoeven werknemers die veel moeten parkeren niet meer elkaar te zoeken naar een parkeerautomaat en genoeg kleingeld bij zich te hebben. In eerste instantie moest er gebeld worden om het parkeergeld te betalen. De laatste jaren richten de bedrijven die mobiel parkeren aanbieden zich ook op de consument. Ondertussen is het ook mogelijk om via sms en via een app. Het andere grote voordeel is dat je exact betaald voor de tijd die je parkeert.
Je kunt nog niet in iedere gemeente betalen met een parkeerapp. Ook niet alle apps zijn overal beschikbaar. Gemeenten moeten een deal sluiten met de aanbieders van apps, zodat de dienst in hun gemeente wordt aangeboden. Belangrijk is dat appaanbieders niets aan de parkeertarieven mogen veranderen. Die worden bepaald door de gemeente. Je bent dus niet goedkoper uit als je gebruik maakt van een app. Tegenwoordig zijn een aantal apps ook geschikt om te gebruiken in parkeergarages.
Kassa test samen met studenten van de IVA Driebergen Business School zeven verschillende parkeerapps die in Nederland beschikbaar zijn. De studenten melden zich eerst aan voor de apps. Ze letten daarbij op of alle informatie op de site duidelijk en overzichtelijk is. Worden de kosten duidelijk aangegeven en waar kan je de app allemaal voor gebruiken? Daarna gaan de studenten op pad en beoordelen de apps in de praktijk. Daarbij kijken ze naar de gebruiksvriendelijkheid van de apps. Daarnaast heeft Kassa de kosten voor het betalen met een parkeerapp op een rijtje gezet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.