Ads Top

Snelle weginspecteur moet files tegen gaan

Een aanrijding of pechgeval kan in of rond de stad al gauw voor een grote opstopping zorgen. Vanaf september hoort dat in de regio Arnhem en Nijmegen waarschijnlijk tot het verleden. Provincie Gelderland en de Stadsregio voeren daar een proef met Stedelijk Incidentmanagement uit. Een weginspecteur op een motor of in kleine auto gaat zo snel mogelijk naar de incidentlocatie en regelt  dat het verkeer snel en veilig kan doorrijden.

Politieauto en politiemotor staan bij een aanrijding om het incident te begeleiden; bron provincie GelderlandIn het verleden zorgde de politie voor de afhandeling van verkeersongevallen en de verkeersafwikkeling. Door verschuivingen in de taken van de politie komen politiemensen alleen nog maar als er sprake is van gewonden of verdenking van een misdrijf. De wegbeheerders Arnhem en Nijmegen en provincie Gelderland willen dit gat dichten. Zij willen de stremming zo snel mogelijk opheffen zodat omvang en duur van filevorming beperkt blijven en het milieu minder belast wordt.

Op snelwegen buiten de stad en een aantal provinciale wegen wordt incidentmanagement al langer toegepast. Daar wordt een bergingsvoertuig naartoe gestuurd om te zorgen dat de voertuigen zo snel mogelijk worden weggesleept. In de stad is dat door beperkte ruimte veel lastiger. Vandaar dat in en rond de steden een weginspecteur op de motor of ander klein voertuig wordt ingezet die er snel op de plaats van bestemming kan zijn en regelt wat nodig is. Met de proef in de regio Arnhem-Nijmegen wordt deze aanpak voor het eerst in Nederland in de praktijk gebracht.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.