Ads Top

Jessa Ziekenhuis en IMOB starten rijveiligheidscentrum voor senioren

Op vrijdag 3 juni stelden het Jessa Ziekenhuis en het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) van de UHasselt het centrum ‘Samen Veilig Mobiel’ voor aan het grote publiek. Via een rijvaardigheidsevaluatie kunnen senioren er achterhalen of hun lichamelijke en cognitieve vaardigheden nog goed genoeg zijn om (veilig) een wagen te besturen.

Deze simulatorresultaten worden nadien samengelegd met de gemeten reactiesnelheid, geheugentesten, aandachtstesten en de kennis van het verkeersreglement. Die info is overigens strikt vertrouwelijk.

Het advies kan drie richtingen uit. Dr. Mark Lutin: “Ofwel rijdt iemand nog goed en adviseren we: ‘behoud deze vaardigheden en probeer eventueel wat meer te rijden’. Ofwel zien we bepaalde knelpunten in iemands testresultaten en bieden we trainingen aan. En bij de derde optie, wanneer iemand niet meer veilig kan rijden, zullen we alternatieven bekijken.”

“Het doel van ons centrum is mensen mobiele mogelijkheden bieden, niét om mensen uit te sluiten”, zegt prof. dr. Tom Brijs. “Zeker op oudere leeftijd is mobiliteit erg belangrijk voor de sociale en maatschappelijke betrokkenheid. Mobiliteit verliezen, staat vaak gelijk aan autonomie en levenslust verliezen. We stimuleren mobiel blijven, dus – door trainingen om rijvaardigheden te onderhouden of door alternatieve vervoersmogelijkheden met de persoon in kwestie uit te werken.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.