Ads Top

Meer files in 2016, filedruk A4 explodeert

Met 11,3 procent meer file dan vorig jaar was het weer drukker, terwijl het gunstige weer nog wel een dempend effect had: dit jaar regende het minder vaak tijdens de spitsuren. Dat is gunstig voor de doorstroming. In 2016 ging naar schatting bijna 60 miljoen uur verloren als gevolg van deze files.

Het wegvak van de A4 voor afrit Zoeterwoude-Dorp (bij Leiden) was in 2016 het grootste knelpunt van Nederland. Daarmee is er voor het eerst sinds drie jaar een nieuwe nummer een in de jaarlijkse VID file top50. Sinds 2013 werd de lijst aangevoerd door de A20 bij het knooppunt Terbregseplein.

De filedruk op de A4 richting Amsterdam bij Zoeterwoude-Dorp nam sinds 2010 met bijna 225 procent toe. Ook de andere rijrichting maakt een opmars in de ranglijsten: het wegvak richting Den Haag staat inmiddels op plaats 7 in de file top 50. Daarmee ziet het er niet rooskleurig uit voor de A4 tussen Den Haag en Amsterdam (en vice versa). Het traject maakt in 2017 een goede kans om de drukste van Nederland te zijn.


De filedruk in 2016 is nog altijd lager dan in 2007, het jaar waarin Nederland het meest onder files leed. Als de huidige trend voortzet, bereiken we voor 2020 een nieuwe piek. Daarmee is het effect van de economische stagnatie en de bouw van extra infrastructuur om de knelpunten weg te werken, uitgewerkt. Wel is ondertussen de intensiteit van het wegverkeer gegroeid.

Het is overigens goed om te bedenken dat de hoeveelheid file in 2016 nog altijd lager lag dan in enig jaar in het eerste decennium van deze eeuw.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.