Ads Top

Zelfrijdend busje naar voormalig Philipsterrein Stadskanaal

De provincie gaat verder met het ontwikkelen van autonoom vervoer. Het zelfrijdend busje, dat eerder is ingezet in Scheemda, gaat vanaf januari 2023 rijden in Stadskanaal. Op het voormalig Philipsterrein gaat de provincie testen met nieuwe software, 5G-toepassingen en samenwerken met studenten.

De provincie start in het nieuwe jaar met excursies voor mbo-studenten van het Noorderpoort en middelbare scholieren van het Ubbo Emmius. Daarnaast is het de bedoeling om studenten te werven en op te leiden tot stewards. De studenten krijgen een actieve rol bij de testen, bijvoorbeeld door een oversteekplaats of een rotonde uit te werken die later getest kan worden.

De Navya EZ10 shuttle kan 8 personen vervoeren en rijdt maximaal 25 kilometer per uur. Het busje rijdt eerst alleen op een afgesloten terrein van Makeport Mercurius. Later wordt de route op het terrein uitgebreid. Bij de testritten is altijd een steward om toe te zien op een veilige rit. In de tweede fase breidt het project zich uit naar de nabijgelegen bushalte aan de provinciale weg N374 in Stadskanaal.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.