Ads Top

Vermoeidheid medeoorzaak gevaarlijke avondspits

In de avondspits vielen in 2009 ruim twee keer zoveel dodelijke slachtoffers als in de ochtendspits. Dat blijkt uit de kerncijfers verkeersveiligheid van Rijkswaterstaat. Dit is een trend die al een aantal jaar bestaat, maar nu pas opgemerkt wordt.
Health & Performance bureau Lifeguard heeft als expert op het gebied van energiemanagement  een duidelijke visie op één van de mogelijke oorzaken; een verlaagd energieniveau aan het einde van de dag.
"Vermoeidheid is een belangrijke oorzaak van fouten  en ongelukken op het einde van de dag. Door rekening te houden met onze fysiologische agenda, worden energiepieken beter benut en energietekorten beter opgevangen", vertelt Mikkel Hofstee, directeur van Lifeguard. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal is het niet mogelijk om constant op topniveau te functioneren. Ons brein verbruikt gemiddeld ongeveer 20% van onze energie, wat sterk op kan lopen bij veel mentale en sociale inspanning. Een dag intensief werken doet een aanslag op ons mentale en emotionele energieniveau, wat resulteert in vermoeidheid en verminderde alertheid.
"Je energie raakt gedurende de dag op, maar kun je ook weer aanvullen.  Bijvoorbeeld door tijd in te ruimen voor ontspanning, een voedzame lunch en lichaamsbeweging", aldus Hofstee. Dit zorgt niet alleen voor een veiliger avondspits, maar ook voor een betere balans tussen werk en privé.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.