Ads Top

3M verhoogt verkeersveiligheid A50 met altijd zichtbare wegmarkering

Op de A50 tussen Eindhoven en Veghel gebeuren te veel ongelukken. Reden voor wegbeheerder Rijkswaterstaat om grootschalig aan de verkeersveiligheid te werken. In juli 2014 kreeg de weg - in beide richtingen - een nieuwe deklaag én een sterk verbeterde wegmarkering: 3M(tm) Stamark(tm) A380ESD wegmarkeringstape. Niet de goedkoopste oplossing. Wel de beste, volgens opdrachtgever én applicateur. Want zichtbaarder, duurzamer en geluidsarm.

Wat was de situatie op het traject? Roland Hofstra van het Nederlands Wegenmarkeerbedrijf, de applicateur: "Op de A50 tussen Eindhoven en Veghel komen veel ongelukken voor. Het is een groot traject met heel flauwe bochten, waar mensen snel in slaap vallen. Verbetering van de zichtbaarheid van de wegmarkering, zeker in het donker en bij regen, was hard nodig. Betere reflectie, meer witheid". Type II wegmarkeringen - altijd zichtbaar - kunnen ongevallen in het donker en bij regen voorkomen. Over een weglengte van 14 km zijn beide weghelften, aan beide zijden, van een 20 cm brede opvallende wegmarkering voorzien: 3M Stamark A380ESD wegmarkeringstape. Samen met blokmarkering betreft het een totale lengte van ongeveer 60 km.

Op de vraag 'Wat is uw belangrijkste overweging bij de keuze van wegmarkering?' is Ron van der Aa, Sr. Adviseur Techniek bij Rijkswaterstaat helder: "Natuurlijk staat veiligheid voorop. En zichtbaarheid speelt daarbij een essentiële rol. Juist bij omstandigheden dat je het het hardste nodig hebt, in het donker en bij regen, was er op dit traject minder zicht. Het belangrijkste was dus een verhoogde natte nachtzichtbaarheid. Daarom een Type II wegmarkering. En dan met een keramische parel, voor reflectie naar je toe. Met een gewone thermoplast spiegelt het licht juist van je af."

RWS stelde ook hoge eisen aan de duurzaamheid: "Het gaat erom dat de levensduur van de markering aansluit bij de levensduur van de deklaag." 3M Traffic Safety Systems kon goed voldoen aan de combinatie van eisen van RWS. De innovatieve 3M Stamark A380ESD wegmarkeringstape werd gespecificeerd in het contract voor dit omvangrijke A50-project. RWS kiest hiermee niet voor de goedkoopste oplossing maar voor de hoogste functionaliteit - veiligheid - en optimale duurzaamheid.

3M Stamark A380ESD Wegmarkeringstape is een type II markering en behoudt dus zijn reflecterende werking in het donker en bij nat wegdek. Het product presteert op alle vlakken - retro-reflectie, duurzaamheid, geluidsbeperking en stroefheid - beter dan wegmarkeringsproducten van thermoplast, koudplast en 2-componenten. Roland Hofstra: "De meerwaarde zit hem in de waarden. Stroefheid, witheid, reflectie. Normaal wordt dat minder door weersinvloeden. Deze tape houdt waarden langer vast."

3M Stamark A380ESD Wegmarkeringstape maakt gebruik van keramische reflectieparels en is daarin uniek. Deze zijn superieur aan de glasparels die in andere systemen gebruikt worden. Dankzij de specifieke brekingsindex reflecteren ze altijd, ook en juist bij duisternis en regen. De reflectiewaarde ligt 7 keer hoger dan die van thermoplastische wegmarkering. De hardheid van keramiek maakt de reflectieparels zeer slijtvast, daar waar een glasparel afbrokkelt en zijn functie verliest.

Anders dan alternatieve wegmarkeringen genereert 3M Stamark A380ESD Wegmarkeringstape geen geluid bij overrijding. Dit milieuvoordeel is van belang als de wegbeheerder ook voor geluidsarme wegverharding kiest. De tape is geschikt voor alle typen wegverharding. Bovendien eenvoudig aan te brengen - tijdens het asfalteren (Inlaymethode) of op een bestaande verharding (Overlaymethode) - met compacte apparatuur (plasmaroller). Stookketels (Co2!) en gestookte applicatiemachines zoals bij thermoplast zijn niet nodig.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.