Ads Top

Proef met zelfrijdende minibussen ESA ESTEC

De provincie Zuid-Holland start in 2019 samen met de gemeenten Noordwijk en Katwijk, ESA ESTEC, vervoerder Arriva, Future Mobility Network en Rebel Automated Shuttles, een proef met zelfrijdende minibussen (shuttles).

De busjes zullen zowel op het terrein van ESA ESTEC in Noordwijk rijden (eerste fase) als op de openbare weg tussen bushalte Schorpioen en ESA ESTEC (tweede fase). De proef gaat 2 jaar duren.

De omgeving van ESA ESTEC is gunstig om leerervaringen op te doen met een nieuwe techniek. Dat komt doordat er eerst gereden kan worden op een afgesloten terrein en de wegen buiten het terrein – voor de vervolgfase – relatief overzichtelijk zijn. Daarnaast betreft het een omgeving waar nieuwe techniek makkelijk wordt omarmd.

De pilot hanteert een ‘leren door te doen’-benadering, waarbij de minibussen eerst worden getest in het Researchlab Automated Driving in Delft. Het betreft geen alledaags busvervoersysteem. Voorafgaand aan de proef zijn leervragen geformuleerd. Maken zelfrijdende shuttles het gebruik van openbaar vervoer aantrekkelijker? Bieden zij reizigers een makkelijke en snelle service? Kunnen we ervaring opdoen met zowel de techniek als de exploitatie van zelfrijdende shuttles? Wat is de potentie voor uitbreiding? De leerervaringen uit de pilot komen voor iedereen beschikbaar.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.