Ads Top

RDW start Open Voertuigdata met prijsvraag

Vanaf deze week zijn de voertuiggegevens van het Nederlandse voertuigpark als open data toegankelijk. Dat geeft de markt de ruimte om op basis van betrouwbare voertuiggegevens eigen, innovatieve producten en diensten te ontwikkelen. Ter stimulans schrijft de RDW een Rapid Open Data Competitie uit.
Open Voertuigdata is een nieuw, gratis kanaal om voertuiginformatie te delen. Daarmee geeft de RDW de voertuiginformatie, die het uit hoofde van zijn publieke taak verzamelt, ter beschikking aan de maatschappij. Het initiatief sluit aan op Nederlands en Europees beleid om overheidsgegevens als open data beschikbaar te stellen. De RDW bereidt inmiddels, vooruitlopend op het nationaal dataloket voor parkeerinformatie, ook samen met betrokkenen het vrijgeven van parkeergebieden en -tarieven uit het Nationaal Parkeer Register voor.
De bron van de voertuiggegevens is het kentekenregister, ofwel de Basisregistratie Voertuigen. De RDW beheert dit register. Het gaat om gegevens die niet persoons-, fraude- of concurrentiegevoelig zijn. Ter voorkoming van misbruik wordt ook het gestolensignaal niet beschikbaar gesteld. Waar de online voertuiginformatie nu alleen handmatig te bevragen is, is die met open data automatisch te koppelen binnen andere applicaties. De dataset wordt aangeboden op een zogenaamde marketplace. Op data.overheid.nl en de informatiepagina 'Open Data' op de internetpagina van de RDW staat de verwijzing naar de marketplace.
Het gaat om een proef van een jaar. Dat betekent dat de RDW zijn uiterste best doet om in een stabiele en betrouwbare omgeving de juiste en volledige gegevens te verstrekken, maar geen garanties hierop afgeeft. Na afloop van de proef beslist de RDW op basis van de opgedane ervaringen hoe verder wordt gegaan met het beschikbaar stellen van open data, inclusief tariferingsmodel. Met de proef wil de RDW ervaring opdoen met open data. Daarbij gaat het niet alleen om de techniek, maar ook om het verhogen van de kwaliteit van gegevens en het leren van ervaringen van gebruikers. Tijdens de proef kunnen tussenevaluaties aanleiding zijn tot aanpassingen.
Met de Rapid Open Data Competitie daagt de RDW de markt meteen uit om de mogelijkheden van de open data te ontdekken. De opdracht is om een werkende toepassing te ontwikkelen waarbij gegevens uit de dataset Voertuigen worden (her)gebruikt. De competitie staat open voor alle soorten applicaties en media (websites, API's, mobiele apps, sociale media, games, tablets, etc.). Met de prijsvraag zijn prijzen te winnen van 3.000, 2.000 en 1.000 euro.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.