Ads Top

Veiling benzinestations langs rijksweg mist doel

Voor de tiende maal werd in Den Haag een groep rijkswegtankstations geveild. Zes in getal deze keer. Slechts één station veranderde van eigenaar, voor een bedrag van € 800.000. Daarmee is eens te meer bewezen dat de veiling zijn doel mist: geen nieuwe toetreders, geen extra prijsconcurrentie. Dat zegt de BOVAG.
De totale opbrengst van deze ronde van tankstationveilingen bedroeg € 25.168.000. Deze opbrengst vloeit als schadecompensatie grotendeels terug naar de vijf zittende concessiehouders. Deze zittenblijvers, die dus de koopprijs voor 15 jaar exploitatierecht betalen en tevens hun eigen bod als eerste opbrengst ontvangen, betalen alleen een topdeel van € 3.561.300 aan de Staat.
BOVAG-voorzitter Clemens van Hulten: “Het verloop is niet veel anders dan voorgaande jaren. Zolang de concessies voor de eerst maal worden geveild, zijn de biedingen van de zittende partijen over het algemeen hoog. Alleen de kleinere stations gaan al tegen een realistische marktprijs uit de veiling. In 2017 is er voor het eerst sprake van stations die voor de tweede maal worden geveild, waarbij dan ook voor het eerst de totale opbrengst voor de Staat is. Pas dan zullen we een spannende veilingdag gaan beleven en zal blijken of de beoogde marktwerking optreedt. Opvallende afwezige vandaag was Shell, die de locaties blijkbaar niet interessant vond. Maar ook nieuwkomers als Lukoil ontbraken. De overheid was vanzelfsprekend blij met het verloop van de biedingen. De veiling levert uiteindelijk alleen de schatkist wat op. Maar dat de veiling daarbij ook leidt tot de hoge prijsstelling aan de Rijksweg, zeggen ze er dan even niet bij.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.