Ads Top

Navigatiesystemen geven vaak onjuiste informatie bij vertragingen

Ruim tweederde van de files wordt niet gemeld of onnauwkeurig ingeschat door navigatiesystemen. Dit blijkt uit een thuistest van de Consumentenbond waarbij bijna 100 consumenten drie weken lang zeven systemen met actuele verkeersinformatie gebruikten. TomTom krijgt van de testers het hoogste rapportcijfer (7,8), Apple Kaarten eindigt onderaan met een 3,3.

De Consumentenbond onderzocht de kwaliteit van actuele verkeersinformatie op navigatiesystemen. Die informatie bleek lang niet altijd nauwkeurig. Bij 555 ritten trad er vertraging op, maar bij 37% daarvan gaf de navigatie geen filemelding volgens de deelnemers. En bij de ritten waar wel vertraging werd gemeld, was die in 24% van de gevallen veel langer dan het navigatiesysteem aangaf. De navigatiesystemen ontvangen hun actuele verkeersinformatie onder meer van individuele navigatiesystemen, van mobiele telefoons of van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens.

Voor het onderzoek selecteerde de Consumentenbond leden die regelmatig in de auto zitten op doordeweekse dagen. Zij testten samen zeven navigatiesystemen die kosteloos verkeersinformatie ontvangen: vier 'klassieke' navigatiesystemen (TomTom, Garmin -2x-, Mio) en drie veelgebruikte gratis navigatie-apps (Google Maps, Waze en Apple Kaarten). De deelnemers aan het onderzoek reden in totaal ruim 1150 ritten, hielden daarvan een logboek bij en beantwoordden vragen over de verstrekte verkeersinformatie en de daadwerkelijke situatie.

Alle resultaten van de thuistest staan in de Consumentengids van februari, die dinsdag 27 januari verschijnt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.