Ads Top

Maar weinig jongeren vertrouwen zelfrijdende auto's

De auto blijft populair. 85 procent van de Europese jongeren denkt over 10 jaar een auto te bezitten. Als het van de Nederlandse jongeren afhangt, dan blijft de zelfrijdende auto wel nog even toekomstmuziek. Hoewel een op de vijf zegt dat ze met zelfrijdende auto's tegen 2025 de weg op willen, geeft slechts 1 op de 10 aan de technologie volledig te vertrouwen. Vrouwen blijken kritischer dan mannen. Dat meldt bandenfabrikant Goodyear naar aanleiding van een onafhankelijk onderzoek in samenwerking met ThinkYoung, een Vereniging Zonder Winstoogmerk en denktank die zich richt op jongeren.

Zelfrijdende auto's blijven fascineren. Naast nieuwe spelers als Google en Apple, zijn ook klassieke automerken druk in de weer met experimenten om de technologie uit te rollen. Goodyear ging samen met ThinkYoung na in welke mate jongeren daadwerkelijk openstaan voor zelfrijdende auto's. Samen bevroegen ze 2.500 universiteitsstudenten tussen de 18 en 30 jaar uit 12 landen over de mobiliteit van de toekomst.

Het onderzoek van Goodyear Dunlop Tires Europe (GDTE) toont aan dat 85 procent van de Nederlandse jongeren tegen 2025 een auto wil bezitten. Een op de vijf zou willen dat die auto zelfstandig kan rijden. Maar slechts 10,8% geeft aan die autonome technologie volledig te vertrouwen. Het vertrouwen is bovendien een stuk kleiner bij vrouwen (8,6%) dan bij mannen (14%).

Is de autonomie minder ingrijpend, zoals bij een auto bijvoorbeeld die enkel zelfstandig stuurt, dan staat 38,7% ervoor open. Voor 41,2% mag er hoogstens een beperkte mate van autonomie zijn. Het gaat dan om ingeburgerde technologieën zoals cruise control en ABS die vandaag al in behoorlijk wat auto's te vinden zijn.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.