Ads Top

Snelle groei mobielparkeren in Nederland

In steeds meer steden kunnen inwoners en bezoekers betalen voor parkeren via alle parkeerproviders. In de eerste helft van 2015 groeide dit aantal tot 58 gemeenten, blijkt uit cijfers van het Nationaal Parkeer Register. In de 1e helft van 2015 hebben parkeerders al 19 miljoen keer parkeergeld betaald via een smartphone. De meeste van de transacties vinden plaats in Amsterdam.

"Betalen voor parkeren met je telefoon was een innovatie, maar begint de nieuwe standaard te worden", zegt John van Dijk, lid van Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten dat het initiatief tot het Nationaal Parkeer Register heeft genomen. "Het is sneller, voorkomt gedoe met muntgeld of betaalpassen en ondersteunt betalen per geparkeerde minuut. Als gemeenten de infrastructuur van het Nationaal Parkeer Register gebruiken, dan komen bovendien in één keer de diensten van alle parkeerproviders beschikbaar. Die infrastructuur is robuust, betrouwbaar en altijd beschikbaar."

ParkeerService en gemeente Amsterdam hebben het initiatief tot het Nationaal Parkeer Register genomen. Van de dikke 100 gemeenten waarin parkeerders via hun smartphone kunnen betalen, hebben 58 gemeenten alle parkeerproviders toegelaten. Daar komen in de tweede helft van 2015 nog meer gemeenten bij. Alle G4-gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) hebben inmiddels een aansluiting op het Nationaal Parkeer Register. In gemeenten zonder aansluiting op het Nationaal Parkeer Register is slechts één of een beperkter aantal providers beschikbaar.

"Steeds meer gemeenten realiseren zich dat de parkeerder niet beperkt wil worden in de keuze voor parkeerprovider", aldus Van Dijk. "Een gesloten marktmodel belemmert de keuzevrijheid van de parkeerder en maakt de gemeente minder aantrekkelijk om te bezoeken." In Nederland zijn elf parkeerproviders actief: ANWB parkeren, MKB Brandstof, Multi Tank Card, My Order, Parkline, Parkmobile, SMS Parking, Sunhill, Yellowbrick, Parksen en Gosparc.

Van de Nederlandse parkeeromzet liep in de eerste helft van 2015 ruim 33 miljoen euro via het Nationaal Parkeer Register. Dat is bijna de helft van de totale omzet van het kortstondig parkeren in Nederland. In 2015 legde het Nationaal Parkeer Register al 19 miljoen parkeertransacties vast, 10% meer dan in dezelfde periode in 2014. Dat aantal omvat parkeersessies op straat, in parkeergarages en verleende vergunningen.

Het Nationaal Parkeer Register is een landelijke infrastructuur voor parkeren die parkeerders, gemeenten en alle in Nederland actieve parkeerproviders met elkaar verbindt. Het register maakt mobiel parkeren mogelijk, maar ook het registreren van parkeervergunningen en parkeerautomaten, het digitaliseren van parkeerhandhaving en het landelijk vastleggen van gehandicaptenparkeerkaarten. Bovendien stelt het Nationaal Parkeer Register alle Nederlandse parkeergebieden en -tarieven als open data beschikbaar.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.