Ads Top

Nederlanders willen geen verplichte winterband

Bijna één op de drie Nederlandse autobezitters heeft winterbanden onder de auto. De meest genoemde reden om winterbanden aan te schaffen is veiligheid (83 procent). Voor het ver-plichten van winterbanden voelen de meeste Nederlanders weinig. Iets meer dan vier op de tien ondervraagden vindt wel dat autobezitters met winterbanden korting moeten krijgen op hun verzekeringspremie.
Dat staat in het Winterbandenonderzoek van het Verbond van Verzekeraars, waarvoor in januari
500 consumenten zijn ondervraagd.
Winterbanden zorgen voor extra veiligheid, omdat het profiel water en sneeuw beter kan afvoeren. Ook hebben de banden een andere samenstelling, waardoor ze bij temperaturen onder de 7 graden een betere grip op het wegdek hebben. De remweg is ruim de helft korter (30 tegenover 62 meter) dan bij zomerbanden. Uit onderzoek blijkt dat automobilisten met winterbanden minder schade ver-oorzaken.
In Nederland is geregeld discussie of winterbanden verplicht moeten worden, zoals in landen als Duitsland en Frankrijk het geval is bij winterse omstandigheden. Bijna de helft van de Nederlanders is daar geen voorstander van, blijkt uit het Winterbandenonderzoek. Een kwart zou wel voor een verplichting zijn en nogmaals een kwart ziet zowel plussen als minnen.
Het Verbond van Verzekeraars vindt dat een wettelijke verplichting een besluit is dat de politiek moet nemen. Het Verbond benadrukt dat een verplichting een vergaande en voor de consument kostbare maatregel is. Het zou betekenen dat bijvoorbeeld tweede auto’s die vooral als boodschappenauto worden gebruikt, aan de winterbanden moeten geloven. Het Verbond vindt dat daarmee autobezitters die weinig rijden op kosten worden gejaagd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.