Ads Top

GPS voor onder water

Het door STW gefinancierde project SeaSTAR heeft een doorbraak bereikt op het gebied van draadloze onderwatersensorsystemen. Wouter van Kleunen, onderzoeker aan de Universiteit Twente (UT) kan door de toepassing van de ontwikkelde technieken de onderwaterwereld beter onderzoeken en bewaken. “Water speelt een belangrijke rol in ons ecosysteem en dit vraagt om bescherming en duurzame interactie van de waterreservoirs”. Van Kleunen verdedigt zijn proefschrift op 28 mei aanstaande.

Het kleine en relatief goedkope detectie-, communicatie- en verwerkingsplatform ontwikkeld door onderzoekers van de vakgroep Pervasive Systems aan de UT voorkomt dure en arbeidsintensieve inzet van onderwatermonitoringsystemen zoals die momenteel beschikbaar zijn. Net als bij het toezicht op land is elke onderwatermeting zonder tijd- en locatienotie nutteloos. Terwijl GPS en telecomsystemen deze kwesties hebben opgelost op aarde, werken deze systemen niet onder water. Onderzoeker Wouter van Kleunen ontwierp en testte geavanceerde communicatie, tijdsynchronisatie en lokalisatieprotocollen voor onderwatermonitoring. De combinatie van draadloze communicatie onder water, met een positioneringssysteem is uniek en is een essentieel onderdeel van het onderwatersensornetwerk.

“Oceanen, zeeën, rivieren en meren bedekken eenenzeventig procent van het aardoppervlak en spelen een belangrijke rol in het ecosysteem, omdat ze bijna de helft van de levende wezens op aarde herbergen,” vertelt Wouter van Kleunen. “Volgens de VN- Atlas van Oceans leeft meer dan veertig procent van de wereldbevolking op minder dan honderdvijftig kilometer van de kusten. Dit maakt bescherming en duurzame interactie met waterreservoirs belangrijk voor de mensheid wereldwijd. Op het land zijn steeds minder natuurlijke grondstoffen beschikbaar en is de wereldeconomie sterker afhankelijk van wat oceanen, zeeën, rivieren en meren bieden op het gebied van voedsel, zuurstof, hernieuwbare brandstof en water.

“Ondanks het grote belang van water op aarde, weten we vandaag de dag zeer weinig over de wereld onder water en hoe menselijke activiteiten daar invloed op hebben. Monitoring van de onderwaterwereld is een enorme lastige taak te wijten aan de complexiteit, omvang en extreme condities en vanwege de beperkte beschikbare technologie. Dure installaties zijn nodig, expedities op zee, gespecialiseerd personeel en soms gevaarlijke operaties. En als het bijvoorbeeld gaat om de installatie van de sensorsystemen, dan is het erg moeilijk om deze gegevens te verkrijgen en speciale en kostbare communicatiesystemen zijn noodzakelijk.” Wouter van Kleunen komt met de oplossing.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.