Ads Top

Nieuw algoritme voorspelt geldboete of rijverbod

Meer en meer Belgische weggebruikers die een verkeersovertreding hebben gepleegd gaan online op zoek naar informatie over de geldboete, het rijverbod of zelfs de gevangenisstraf die ze mogen verwachten.

De informatie die ze hiervoor online kunnen raadplegen op diverse overheidswebsites is echter niet altijd eenduidig, noch transparant en dikwijls niet aangepast aan de rechtspraak in de praktijk: zo wordt het negeren van een rood stoplicht niet overal op dezelfde wijze bestraft en is er doorgaans ook sprake van interpretatie van de rechtbank.

Daarom lanceert internetondernemer Alexander Schmitt een nieuwe website en applicatie Boetecalculator.be.

Hij ontwikkelde samen met enkele partners, waaronder advocaten gespecialiseerd in het Belgisch verkeersrecht, een algoritme dat bij de berekening van een geldboete, rijverbod of gevangenisstraf rekening houdt met drie criteria: de wet, een database van 2.500 uitspraken Belgisch verkeersrecht en het actuele vervolgingsbeleid per gerechtelijk arrondissement.

Op regelmatige basis wordt er bij de diverse gerechtelijke arrondissementen gepeild wat het actueel vervolgingsbeleid voor de diverse verkeersovertredingen zijn. Het algoritme wordt op basis van deze feedback voortdurend aangepast.

Bij de meeste aanvragen kan onmiddellijk een accurate berekening worden gemaakt en wordt deze ook onmiddellijk weergegeven. In sommige gevallen heeft de calculator extra informatie nodig om een correcte berekening te kunnen maken. In dit geval, indien de betreffende persoon dit wenst, zullen we contact opnemen om deze informatie te bekomen en alsnog een berekening te maken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.