Ads Top

176 aanmeldingen voor nationaal zoutloket

Dit jaar hebben 176 wegbeheerders zich aangemeld voor het zoutloket. Het loket is twee jaar geleden als noodmaatregel ingesteld toen er landelijke schaarste was aan strooizout. Ook dit jaar kan het zoutloket worden ingesteld bij landelijke schaarste. Het loket is een gezamenlijk initiatief van de wegbeheerders in Nederland vertegenwoordigd door Rijkswaterstaat, IPO, VNG en UvW. Het doel is om bij schaarste aan strooizout Nederland bereikbaar te houden.
De Nederlandse wegen worden beheerd door Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten en waterschappen. Wegbeheerders nemen zelf maatregelen voor gladheidbestrijding. Als aanvulling op deze maatregelen hebben de wegbeheerders gezamenlijk het zoutloket opgericht. Wegbeheerders zijn vrij om zich al dan niet voor dit noodloket aan te melden. Dit jaar konden wegbeheerders zich voor het eerst vooraf aanmelden in plaats van bij de instelling van het zoutloket.
Rijkswaterstaat coördineert de voorbereidingen van het zoutloket en coördineert de herverdeling bij instelling van het loket. Het zoutloket neemt beslissingen op basis van gezamenlijk gemaakte afspraken. Het systeem is gebaseerd op het principe van solidariteit en van geven en nemen. Bij landelijke schaarste besluit de minister in overleg met de koepelorganisaties tot openen van het zoutloket. Dat er minder aanmeldingen zijn dan vorig jaar kan erop duiden dat na twee strenge winters wegbeheerders andere voorzorgsmaatregelen hebben genomen.
Rijkswaterstaat, verantwoordelijk voor een veilige en vlotte doorstroming op de rijkswegen, heeft haar eigen zoutvoorraad ten opzichte van vorige jaren aanzienlijk verhoogd. Als startvoorraad ligt 160.000 ton strooizout klaar. Vorig jaar was de startvoorraad nog 90.000 ton. Ook de contracten met de zoutleveranciers zijn aangescherpt. De zoutvoorraad van Rijkswaterstaat wordt gedurende de winter continu aangevuld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.