Ads Top

Kwart van de Nederlandse automobilisten zit slaperig achter het stuur

Ruim een kwart van de Nederlandse automobilisten zit wel eens slaperig achter het stuur. Toch rijdt bijna 60 procent van hen door als ze slaperig zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek.

Eén op de 10 automobilisten is zelfs zo slaperig dat het volgens hen zelf risicovol is. Dat zijn de meest opvallende bevindingen van de recente enquête van de Nederlandse vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO). De Leidse psycholoog Kristiaan van der Heijden van het Instituut Pedagogische Wetenschappen is de onderzoeksleider en bestuurslid van de vereniging. De resultaten zijn afkomstig van een recent uitgevoerde landelijke enquête onder ruim 1.500 Nederlanders en worden bekend gemaakt in de Nationale Slaapweek van 16 tot 21 maart.


Van der Heijden noemt de uitkomsten zorgwekkend: ruim een kwart van de Nederlandse automobilisten geeft toe wel eens slaperig deel te nemen aan het verkeer en één op de 10 zit soms zo slaperig achter het stuur dat deelname aan het verkeer ook volgens henzelf risicovol is.

Maar eenderde van de bestuurders laat de auto staan als ze zich te slaperig voelen. Ruim 17% geeft aan dat ze toch in de auto stappen ondanks dat ze zich erg slaperig voelen. De overige 50% had geen duidelijke reactie hierop. Wanneer automobilisten eenmaal slaperig worden achter het stuur rijdt bijna 60% toch door.

Volgens Van der Heijden is er voldoende wetenschappelijk bewijs dat één nacht slecht slapen al negatieve gevolgen heeft op het psychische functioneren (met name het concentratievermogen) en daardoor op de rijvaardigheid. Slaperige automobilisten moeten direct maatregelen nemen, vindt hij. Dat kan bijvoorbeeld door een powernap te doen op een parkeerplaats en vooral door af te rekenen met ongezonde slaapgewoonten, zoals het gebruik van tablets en smartphones in bed en het nuttigen van alcohol vlak voor het slapen gaan.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.